Δράσεις της Επιτροπής

Με την παρούσα επικοινωνία η Ομοσπονδία Πατριωτικών & Ορθοδόξων σωματείων μαζί με τον Πανελλήνιο Σύλλογο απογόνων Μακεδονομάχων «Παύλος Μελάς», τον Όμιλο Φουστανελοφόρων Ν. Αττικής, το ομογενειακό σωματείο Pan Macedonian of Greater Washington,το εκπολιτιστικό σωματείο Πανδουριδες, την Ένωση Ελλήνων Πολιτών για την Μακεδονία και την Επιτροπή απογόνων 1821, σας μεταφέρουν την πρόταση τους αναφορικά με τον εορτασμό των 200 ετών της εθνικής παλιγγενεσίας .

Βρισκόμαστε προ των πυλών των 200 χρόνων από την ελληνική παλιγγενεσίας και το μήνυμα της σήμερα παραμένει επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε. Σκέψη μας αποτελεί μια σειρά ιστορικών & πολιτιστικών εκδηλώσεων (εφόσον σταθεί εφικτό λόγο πανδημίας) με επίκεντρο την ανάδειξη του άγνωστο 1821 σε Μακεδονία & Θράκη. Για τον σκοπό αυτό θα λάβουν χωρά οι παρακάτω δραστηριότητες :

  1. Δημιουργία σαιτ (1821.com.gr) με πληροφορίες επιτροπής , μελών τις προγραμματισμένες δράσεις, επιλεκτικά ιστορικά άρθρα, σελίδες κοινωνικής δικτύωσης ς όπου θα μπορεί κάποιος αντλήσει πληροφορίες για την εποχή της συνθήκες και τα ιστορικά γεγονότα.
  2. Κεντρικές εκδηλώσεις σε Θεσσαλονίκη, Θράκη, Αθήνα . Θα λάβει χώρα βράβευση απογόνων ηρώων, συντελεστών & χορηγών.

3.Δημιουργια μουσειακού χώρου για πρώτη φορά στην Β. Ελλάδα με πέντε θεματικές ενότητες. Α. 1821 & Λαογραφία, Β. τα όπλα του 21, Γ. Ο αγώνας στην θάλασσα, Δ. νομισματική συλλογή, Ε. φιλοτεχνική συλλογή, σπάνιες φιγούρες & διοράματα, έγγραφα. Σκοπός η μαθητική κοινότητα να γνωρίσει την εποποιία της γενιάς των ηρώων του 1821.

  1. Ειδική κοπή αναμνηστικού μεταλλίου. Μέρος της συλλεκτικής κοπής με περιορισμένο τιράζ θα διατεθεί ελεύθερα για το κοινό.

5.Κοινωνικό Πρόγραμμα δωρεάν διανομής υπηρεσιών υγείας «Ελλήνων Υγεία» προς το κοινό & τους χορηγούς μας ως ανάγκη της εποχής.

  1. Σχολικός διαγωνισμός με έπαθλο πάνω σε θέμα που θα δοθεί απ την επιτροπή.
  2. Επικοινωνιακή ανάδειξη των δραστηριοτήτων μας.
  3. Δράσεις αθλητισμός & 1821.
  4. Παραγωγή ντοκιμαντέρ για το 1821.

10.Ειδικές έντυπες συλλεκτικές εκδόσεις για Το άγνωστο 1821 σε Μακεδονία & Θράκη, συλλεκτική έκδοση 200 ετών του ιστορικού περιοδικού «Ενδοχώρα».

Ακόμα και αν δεν καταστεί εφικτό τον Μάρτιο λόγο πανδημίας η πραγματοποίηση μέρους των άνω δράσεων δεσμευόμαστε για την ολοκλήρωση τους σε χρόνο που θα είναι εφικτό. Πιστεύουμε θα σταθείτε αρωγοί στην πολύτιμη αυτή εθνική προσπάθεια που καταβάλουν τα χιλιάδες μέλη των σωματείων μας με σκοπό μια εκδήλωση αντάξια της μνήμης & της προσφοράς των ηρώων μας.

Για την ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΝΗΜΗΣ 1821 – 2021 ,

Το γραφείο Τύπου.