6 Ιανουαρίου 1824: Ο πρόεδρος του νομοτελεστικού σώματος Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης και το μέλος Σ. Χαραλάμπης καθαιρούνται. Τη θέση του Μαυρομιχάλη καταλαμβάνει ο Γ. Κουντουριώτης.

Ο Πέτρος ή Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης γεννήθηκε στις 6 Αύγουστου του 1765 το 1773 (κατά άλλες πηγές ) και αποτέλεσε Έλληνα φιλικό, οπλαρχηγό του 21 πολιτικό και τελευταίο ηγεμόνα της Μάνης .Πέθανε στις 17 Ιανουαρίου 1848, στην Αθήνα.

Η αντικατάσταση του Μαυρομιχάλη από τον Κουντουριώτη εντάσσεται στο ευρύτερη διαμάχη μεταξύ των ελλήνων που λίγο έλειψε να οδηγήσει σε εθνική αποτυχία. Απ αρχή της ορίζεται η προσπάθεια κυριαρχιας μεταξυ των φιλικών και των κοτζαμπάσηδων της Πελοποννήσου. Η κατάσταση αυτή επιδυναθωθηκε από το τέλος του 1823 που ήρθε σε ευθεία σύγκρουση το εκτελεστικό σώμα με προεδρεύοντα τον Μαυρομιχάλη και το βουλευτικό με τον Μαυροκορδάτο που από Κοινού έδρευαν στην Σαλαμίνα .

Αφορμή για την αντιπαράθεση μεταξύ των δυο σωμάτων αποτέλεσε η πρόταση εκποίησης εθνικών γαιών από το Ε.Σ. σώμα για την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων σε Πάτρα & Μεσολόγγι κάτι που συνέτισε την έντονη αντίδραση του Β.Σ. . Εν τω μεταξύ ήδη είχαν μεταφερθεί οι έδρες τους,το μεν Ε.Σ. στην Τριπολιτσά ,το δε Β.Σ. στο Αργος. Στα τέλη Νοεμβρίου οι Πάνος Κολοκοτρώνης, Νικηταράς, Χατζηχρήστος και Τσόκρης, επικεφαλής ομάδας περίπου 200 ενόπλων, διέκοψαν τη συνεδρίαση του β.Σ.και απαίτησαν από τα μέλη του να έρθουν σε συμβιβασμό με το Ε.Σ..Σε αντίθετη περίπτωση θα κατέφευγαν σε στρατιωτική κυβέρνηση δια της βίας. Από τους 40 βουλευτές οι 23 κατέφυγαν στην Ύδρα και ζήτησαν την προστασία της.

Στο Κρανίδι αποφασίσθηκε η αντικατάσταση του Ε.Σ. αλλά και η τοποθέτηση του Μαυρομιχάλη ως προέδρου του Β.Σ. για να τον εξευμενίσουν διασπώντας ετσι την συνεργασία του με τον Κολοκοτρώνη.

Την προεδρία του νέου Ε.Σ. πρόσφεραν στο Λ. Κουντουριώτη, όμως ο τελευταίος επικαλέστηκε λόγους υγείας και άλλους, βάση των οποίων του ήταν αδύνατο να εγκαταλείψει την Ύδρα, αντιπροτείνοντας τον αδελφό του, Γ. Κουντουριώτη. Ωστόσο ο Πετρόμπεης αρνήθηκε να συμπράξει και τότε το Β.Σ. αποφασίζει την έκπτωση και αντικατάστασή του με τον Γεώργιο Κουντουριώτη.

Η παρουσία πλέον δυο κυβερνήσεων ως αποτέλεσμα των άνω, θα οδηγούσε πολύ σύντομα σε εχθροπραξίες μεταξύ των δυο πλευρών.